luni, 8 octombrie 2012

Între Lună și Soare sau...Între Chișinău și Soroca


                                                          Între lună și soare
                                                                                                   Între Chișinău și Soroca...
  Trebuia să plec acasă - la Soroca, iar gândul că va trebui trei ore și jumătate să merg cu microbusul, mă omora. Mă gândeam ce naiba să mai fac să treacă mai ușor timpul.
 Înainte de plecare, am avut o întâlnire cu dn. Dumitru Mircea și cu câțiva colegi de la UTC,  la care,  dn. Mircea mi-a dăriut romanul dumnealui –„ Între lună și soare”.  Foarte bucuroasă, am zis, iată am găsit!  Am găsit ce să fac trei ore și jumătate!
 La început am crezut că e o carte de povești pentru copii,  pentru că și denumirea „Între Lună și Soare” parcă are ceva de poveste. Pe copertă este ilustrată o grădină frumoasă cu un iaz , parcă ar fi un peisaj din poveste – iată  încă un indiciu că ar fi o carte de povești, m-am gândit. Dar domul Mircea mi-a spus că este un roman și m-a intrigat!
  Chiar  cum ne-am pornit din gară cu microbusul, instalată comod pe toate cele  patru scaune din urmă, am deschis cartea și am început să citesc.  În fața mea stăteau doi băieți, care ca orice băieți au început să mă descoase - Încotro domnișoară? Sau  Poate vii cu noi pe scaun să nu-ți fie urât singurică acolo? Dar au văzut că nu au cu cine discuta și m-au lăsat să citesc. Citeam .
  Romanul mi-a captat  toată atenția încât nu mai  priveam la geam , așa cum îmi place mie să fac de obicei când am de mers mult timp cu microbusul.  Am urmărit cu sufletul la gură traseul vieții eroului,  Gheorghe Stejăreanu.  Întors de la armată,  acesta nici nu trece pe acasă să-și revadă părinții, ci vine direct la Chișinău,  să dea la facultate . Sunt descrise mai multe  povești de dragoste ale personajului întors din armată, care  și-au găsit toate loc în inima mea, fiind și eu la vârsta dragostei. Am citit povestea de dragoste dintre Gheorghe și Lucia...sincer mi-a părut rău că nu au rămas împreună, dn-le Mircea...de ce nu ia-ți lăsat să fie împreună, poate avea să fie mai fericit decât cu Merina?  M-am gândit  că personajul romanului este un om fără noroc , pentru că nu ieșea bine dintr-o pacoste că nimerea în alta.  Ba nefericirea din viața de familie, ba durerile de cap despre cauza cărora nici medicii nu știau, ba cei de la redacție care  nu doreau să – i accepte romanul... pe urmă problemele de sănătate care pe zi ce trece se înrăutățeau. Totuși el este un adevărat luptător!
   Păcat că în viața omului există atât de multe încercări, dar , cum scrie autorul în roman : <<Nu există pe lumea această numai zi fără noapte, numai vară fără iarnă, numai soare fără lună>>. Probabil romanul așa și se numește ‘’Între Lună și Soare’’ , pentru a prezenta viața unui simplu om , care are de trecut prin bine și rău, pentru că în viață nu avem doar zile însorite, avem parte și de zile întunecoase pe care trebuie să le înfruntăm.  Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult  în cartea Între Lună și Soare este că eroul principal a luptat necondiționat de indiferența soției, de încercările nereușite ale doctorilor . Eroul este un adevărat luptător, pentru că a avut de înfruntat atîtea...Mă tot gândeam oare când se sfârșesc chinurile, pentru că odată și odată trebuie să fie și ceva bine? M-a făcut să meditez la esențailul vieții. Uite -   Gheorghe avea parcă totul avea o soție, un copil, avea o carieră, parcă totul trebuia să decurgă normal.  Avea de toate, dar în același timp nu avea nimic.  Nu avea nimic pentru că nu avea sănătate, ce folos că ai faimă și lumea te cunoaște sau ce folos că ai bani... Multe a avut de îndurat omul acesta. 
Doream să ajung la finalul romanului, să văd cum se sfărșesc chinurile lui Gheorghe Stejăreanu. Romanul se încheie în felul următor – după lungi și grele clipe de așteptări, după fel de fel de tretamente, după mai multe trasee Chișinău – Moscova, iată că starea de sănătate a eroului se îmbunătățește, dar îl părăsește soția.  
  Cine știe , poate Gheorghe Stejăreanu o va întâlni din nou pe Lucia, își vor povesti ambii prin ce au mai avut de trecut și poate vor rămâne împreună, sau poate eroul va munci intens la Agenția de Publicitate sau va scrie un roman care îl va face cunoscut sau poate soția sa – Merina se va hotărâ să vină înapoi...
  Nu am reușit să citesc cartea în cele trei ore jumătate cât a durat drumul . Nici în cele două zile cât am stat acasă nu am acut timp să citesc. Când am revenit la Chișinău am descoperit că uitasem cartea acasă, pe noptieră... A doua zi mama mi-a trimis-o. Rămăsesem la fragmentul  despre accidentul  cu avionul în care  eroul se întorcea de la Moscova.
 Mulțumesc mult domnule, Mircea ,pentru acest frumos roman!  Îl recomand tuturor tinerilor. Din această lucrare ai de învățat multe – în primul rând că trebuie să prețuiești și să trăiești orice clipă din viață, să lupți, să speri. Pot să spun că am ținut în mână și am citit un adevărat – romanul Între Lună și Soare de  Dumitru Mămăligă.  Ce film bun ar ieși din romanul acesta...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu