duminică, 14 iulie 2013

Dama cu Camelii

  Alexandru Dumas este unul din cei mai cunoscuți scriitori francezi. Am citit mai multe opere ale acestui scriitor, dar cea mai recentă este Dama cu Camelii. Romanul este despre soarta unei femei întreținute pe nume Marguierite Gautier. Dama era o persoană cunoscută în Paris pentru frumusețea ei deosebită, dar în primul rând pentru faptul că era amanta celor mai influenți și bogați bărbați. Ea ducea o viață de lux, își permitea absolut de toate pentru că, evident, plăteau amanții. Frecventa lumea bună, în special adora teatrul. De fiecare dată aducea actorilor un buchet de camelii, de aceea dacă cineva nu/-i cunoștea numele îi spunea Dama cu camelii. 
  Autorul mărturisește că a cunoscut-o pe eroina sa, nu în calitate de amantă, o zărise  doar de câteva ori pe străzile Parisului. Istoria acestei femei i-a fost povestită de iubitul acesteia Armand Duval. Cu dn. Duval făcuse cunoștință în felul următor - autorul a mers la licitația unde se vindeau lucrurile doamnei Gautier, pentru că ea lăsase o grămadă de datorii. El a procurat o carte care avea un mesaj pentru dn. Duval. Acesta îl găsise pe scriitor pentru a cumpăra cartea, unicul lucru ce-i rămânea de la iubita sa.
 Armand Duval fusese bărbatul care a schimbat viața Marguieritei. În cele șase luni cât au locuit într-o casă la țară, ea devenise cu totul alta: renunțase la obiceiul său de avea amanți, la obiectele de lux, devenise o persoană sufletistă. 
 Armand Duval a fost bărbatul care o iubea sincer în pofida modului de viață pe care-l ducea, cu toate că gelozia îi mânca viața. El i-a fost alături în clipele când era bolnavă, deoarece suferea adesea de o boală de piept. 
   Fericirea lor nu a fost însă lungă. Având o mulțime de datorii, deoarece casa la țară costa scump,  boală se agrava, iar amanții au încetat să-i mai dea bani. Marguierite nici în ruptul capului nu accepta să ia bani de la Armand, nu dorea să procedeze cu el la fel cum procedase cu toți amanții. Pe el îl iubea. Armand renunțase la multe de dragul ei. De mult timp nu le mai scria tatălui și surorei, care locuiau în alt oraș. Tatăl său aflase de legătura fiului său cu o prostituată și venise să-l oblige să pună capăt acestei relații. A discutat cu fiul său, dar acesta nu dorea să renunțe la dragostea pentru Marguierite. Atunci îi făcu o vizită ei la țară în timp ce fiul său lipsea, îi vorbise ca un părinte și o ruga să-l depărteze cumva, adăugând că îi va fi recunoscător toată viața și că o va ajuta. Doar ca să nu afle Armand despre aceasta. Relația lor era primejdioasă pentru familia Duval, Armand avea o soră care era pe punctul de a se căsători cu un tânăr dintr-o familie bună, dar care, aflând de legătura fratelui său cu o femeie ce se prostitua putea renunța la această căsătorie. Relația cu Marguierite păta onorea familiei Duval, o familie respectată.
 Marguierite îl iubea, dar pentru că a promis, a renunțat la iubirea pentru Armand. A dispărut într-o noapte la Paris, văzând că timpul trece și ea nu mai apare, a plecat în căutarea ei și o zărise pe străzile Parisului în compania unui bărbat. Revenise la viața din trecut doar că Armand să o părăsească. El o urmărea peste tot - pe stradă, acasă, la teatru, la baluri, ect. iar ea de fiecare dată era cu vreun amant. Armand începea să îi scrie scrisori în care o jignea. O detesta, dar o iubea în același timp. Boala Marguieritei se înrăutățise, nu o mai ajuta nimeni, amanții nu mai aveau nevoie de o amantă suferindă. Plus la asta, Armand o persecuta. Dama cu camelii plecase din Paris și se stinse din viață. Armand aflase prea târziu din scrisorile pe care i le trimitea o doamnă ce avea grijă de ea în ultimele zile. 
 Armand Duval îi povestea autorului și plângea, plângea că o acuzase pe nedrept, că nu a fost alături de ea când era bolnavă...Chiar a deshumată să o vadă. Iar autorul îl însoțea peste tot. 
 Finalul e extrem de trist, se povestește atât de detaliat moartea damei cu camelii și suferința lui Armand care continua să o iubească și nu se putea împăca cu gândul că ea nu mai este...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu